Sexism
I det här avsnittet ska vi prata om vad sexism är. Ordet sexism har flödat ganska frekvent i olika medier, kanske framförallt sociala medier, de senaste 3-3,5 åren. Men det är ett ganska missförstått ord, vilket jag är säker på beror på att det innehåller ordet “sex”. Många blandar ihop sexism och sexuella trakasserier. När jag t.ex. gjorde en enkätundersökning nyligen, där jag samlade in erfarenheter om sexism, fick jag in flera exempel på sexuella trakasserier. Bl.a. en kvinna som berättade att hon fått dickpicks skickade till sig av papporna på förskolan där hon jobbar, men det är som sagt ett fall av sexuella trakasserier snarare ä sexism. Vi kan dela fler exempel från enkätundersökningen på vår Instagram Jämställt Arbetsliv.
Anna: “Vi ställer frågor till folk. Vad är sexism?”
Okänd man 1: ”Sexism? Det känns som att det lutar åt porrhållet, på något sätt”
Anna: “Vad är sexism?”
iPhone-Siri: “Enligt Wikipedia, sexism innebär fördomsladdad diskriminering, förtryck eller utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet.”
Uttrycket sexism myntades på 60-talet av kvinnorättsrörelsen i USA och det är inspirerat av racism, som beskriver förtrycket p.g.a. ras, race - racism. Och beskriver förtrycker p.g.a. sex, eller alltså kön, så sexism. Man hade kunnat tänka sig att det svenska ordet skulle vara könsism. Och det är alltså när en person ses som mindre värd p.g.a. sitt kön. Det här syns i handlingar, representation och t.ex. i bilder. Exempel på sexism kan vara att herrsport prioriteras före damsport. Vi kan ta ett exempel från mitt liv: Jag spelade i division två och herrarna i division fyra, men de fick ändå bättre omklädningsrum, bättre förutsättningar för matcher och träningar osv. Typiskt exempel på sexism. Ett annat exempel är att från att män började läsa vid högre utbildning tog det ungefär 400 år innan kvinnor fick vara med. För att kvinnor nedvärderades p.g.a. sitt kön och man ansåg att de inte var kloka nog att tillgodogöra sig en utbildning. Typiskt sexism.
Det finns olika typer av sexism. Det finns öppen sexism och det det vi ser och hör. Det kan dokumenteras. Sedan finns det dold sexism och det döljs kanske bakom ord. Man kanske säger att man är för jämställdhet, men agerar på ett annat sätt. En chef som säger “vi tror på jämställdhet här”, men oj vad han bara premierar män, t.ex.
Sedan kan man också skilja på fientligt och välvillig sexism.
Fientlig sexism: våld, trakasserier osv, där man behandlar personer av ett kön negativt
Fientlig öppen: "du kastar som en tjej", man använder det kvinnliga könet för att nedvärdera en annan person. Det är fientligt och det är öppet för att alla kan höra det.
Fientlig dold: Kan vara när man skickar dm eller pm.
Välvillig sexism: Svårast! När kvinnor behandlas snällt, men med avseende att på något sätt kontrollera.
Välvillig öppen: Tjejer placeras bredvid bråkiga killar i skolan för att de är snälla och duktiga. Med avseende att det ska bli lugnare i klassrummet. Det är alltså en negativ behandling av flickan baserat på hennes kön. För att hon är en duktig flicka får hon sitta på en sämre plats och får sämre förutsättningar. Det är ju inte som att man vill flickan något dåligt, så det är välvillig och öppen sexism.
Välvillig dold: Tjejer tillåts utöva en sport, men får sämre förutsättningar. Det kan vara svårt att peka ut, eftersom det ofta bemöts av "men de får ju spela och nu är alla planer uppbokade och omklädningsrummen fulla.” Hade de varit ett pojklag så kanske man hade prioriterat annorlunda och sånt är väldigt svårt att peka på. Detta är alltså välvilligt, för tjejer får ju utöva sport, men de får inte göra det på samma premisser som killarna. Den är dold för man säger ju inte “nu ska tjejerna få sämre förutsättningar”.
Anna: “Jobbar du eller pluggar du?”
Okänd man 2: “Jag studerar”
Anna: “Vet du vad sexism är?”
Okänd man 2: “Ja, det är väl om man tycker att kvinnan kanske bara ska vara hemma eller sköta om barnen eller om en farsa bara ska jobba och inte vara hemma med barnen”
Anna: “Precis, att man värderar folk olika beroende på vilket kön de har.”
Varför är det viktigt att prata om sexism? Många uttryck av sexism är så djupt rotade i vårt samhälle att det är svårt att förstå att det är fel. Det har funnits i vårt samhälle under så lång tid att det ses som naturligt och då måste vi prata om det för att upplysa både män och kvinnor. Jag brukar ta exemplet med att vi som kvinnor inte vet hur det är att vara en man i arbetslivet och vi kommer aldrig få reda på det. Det vore fantastiskt om man kunde få byta en dag. Att bara få känna på hur det är att bli lyssnad på, att få företräde att få tala om saker eller att kanske tilldelas arbetsuppgifter som man faktiskt vill göra eller att man får bestämma saker eller vad det nu kan vara. Men det kan vi inte göra och därför kan vi inte riktigt förstå vad det är vi går miste om, för vi har aldrig varit med om något annat. Om vi pratar om det så kan folk förstå vad det är för fel.
Sexism kan också skapa obehag hos personer och kanske skamkänslor hos den drabbade, för att personen inte vet att den har utsatts för något felaktigt eller “varför är det just jag som utsätts?” Men om man pratar om dessa strukturer, om man pratar om att detta finns, så kanske man kan förstå att “"nej, det handlar inte om mig” för att man kan få sätta ord på problemet och skammen lyfts bort från den personen som utsätts för sexism.
Vi måste också prata om det för att förstå, för om vi inte förstår att vi har problem på en arbetsplats eller i en familj, så kan vi inte göra något åt det. Vi måste ha en gemensam grund av förståelse för att kunna göra något åt det här. Om vi kan sätta ord på det vi utsätts för, så kan vi också bemöta det.
Exempel på sexism i arbetslivet:
Kvinnor har längre löner
Kvinnor har ofrivillig deltids och visstidsanställningar i högre grad än män
Kvinnor straffas för föräldraledighet i form av försämrade karriärmöjligheter, medan män kan mötas av det motsatta
-> Jag läste en artikel förut där en man skrev “föräldraledighet kan vara det bästa att skriva på cv:t”, vilket ingen kvinna förmodligen kan vittna om. Sedan skrev han långt om hur positivt väldigt många ser på att en man har tagit ut föräldraledighet.
Kvinnor behöver generellt sett vara mer kompetenta än män för att nå vissa positioner. Typiskt exempel på sexism!
Traditionellt kvinnliga yrken värderas lägre än traditionellt manliga yrken - och när kvinnor kliver in i tidigare mansdominerade yrken så sänks statusen
Anna: “sexism, vad är det?”
Okänd man 3: “Det är bull! Det är inte alls bra. Det är något vi jobbar på och tänker på varje dag, egentligen.”
Okänd man 4: “Jag vet inte hur jag skulle beskriva det… Ojämställdhet som sker, ofta utan att man tänker på det, och det är väl det som är bra med sånt som ni gör nu. Uppmärksammar så att folk tänker mer på det och reflekterar i sin vardag.”
Anna: “Där satte du faktiskt fingret på något! För det är just så ‘sexism är dåligt!’, men när man väl börjar prata om det så inser man kanske vad det är och det just det här med ojämställdhet och att det finns överallt och så.”
Okänd kvinna 1: “Sexism? Jag jobbar ju typ bara med kvinnor, så det är ju en fördel. Det är inte så mycket sexism på arbetsplatsen för min del. Men det har väl varit och det kanske framförallt var när jag har arbetet med män som har varit på högre positioner, men det har varit utomlands framförallt. Inte så mycket i Sverige.”
Anna: “Ok. Vad jobbar du med?”
Okänd kvinna: “I Malmö stad. Jag tycker att man jobbar väldigt mycket med jämställdhet och, visst, det kan alltid bli bättre, men jag tänker på min erfarenhet av att jobba i Spanien t.ex. och jag jämför med hur det är i Sverige. Det är väldigt stort skillnad, så vi har kommit långt. Vi är lite längre, men vi är inte där.
Anna: “Vad är sexism?”
Okänd kvinna 2: “Oj, jag tänker på när människor blir sedda som objekt istället för människor.”
Att råda bot på sexism är en lång process. Det är ingenting som man gör i en handvändning, men där man kan börja är att prata om det. Få upp det på agendan och, tyvärr, få män att prata om det. För precis som att kvinnor inte fick rösträtt förrän männen ansåg att de kunde få det och precis som att slaveriet inte avskaffades förrän vita människor ansåg att det inte var ok, så kommer vi inte få ett osexistiskt eller jämställt samhälle om inte männen för diskussionen. Och tyvärr så hamnar någonstans på kvinnor, för män kommer inte göra något om inte kvinnor tar tag i det först. Så vi kvinnor måste upplysa vår omgivning och be dem föra den här kampen. För en man åtnjuter så många privilegier och kanske inte tänker på att en arbetsplats, t.ex., kanske är ojämställd och då kanske man måste prata om det så att männen på en arbetsplats inser att “oj, vad mycket vi har att vinna på det här och vad mycket våra kvinnliga kollegor har att vinna på att vi har ett mer jämställt arbete.” Så det är viktigt att män pratar om sådana här frågor. Inte bara kvinnor. Det här är ingen kvinnofråga. Det här är en fråga om mänskliga rättigheter. Om allas rätt att må bra och känna sig trygga, sedda, hörda.