Rekrytering

I det här avsnittet ska vi prata om rekrytering, vilket i allra högsta grad är en jämställdhetsfråga eftersom vi t.ex. har en väldigt könssegregerad arbetsmarknad. Alltså att kvinnor jobbar med vissa saker och män med vissa saker. Det är också väldigt vanligt att man rekryterar folk som är lika en själv. Alltså att män rekryterar män, kvinnor rekryterar kvinnor och vi påverkas väldigt mycket av fördomar, normer osv.

 

 

Rekrytering går generellt till som så att en chef vill rekrytera och tar hjälp av HR. En analys görs av vad som behövs. ”Vilka kompetenser behöver vi? Vad är det som saknas? Ah vi behöver någon som kan det här!”

 

Sedan lägger man ut annonsen och får in en massa ansökningar. Man går igenom ansökningarna och chefen får en grupp som den går igenom tillsammans HR. Sedan har man kanske en första intervju och kollar om personen har vad som krävs rent tekniskt. Därefter kanske man gör en analytisk bedömning och lite tester. När man har fått svaren sitter man sedan ned med HR och pratar om resultatet. Det är tydligen ofta så det går till. Jag har inte själv varit i rekryteringsfasen på stora företag, men så går det tydligen ofta till.

 

Jag har pratat med en go vän till mig som har jobbat med rekrytering. Hon har dock valt att byta karriär, delvis p.g.a. en händelse som jag nämner lite senare sen i avsnittet. Hon berättade för mig att det är väldigt vanligt att chefer vet vad de vill ha. Alltså inte att de vet vilken kompetens de söker. Det är ganska vanligt att chefen redan har målat upp en bild av vad de vill ha. ”Här vill jag ha in en person av det här könet” t.o.m. Ålder är ofta redan förutbestämt, vilket kanske inte sägs explicit, men vilket märks. De beskriver också ofta egenskaper för att beskriva personen de söker och här är det tydligen väldigt könsuppdelat. Om man säger att man vill ha någon som tar initiativ, socialt ansvar, är service-minded och gärna ”spindeln i nätet” – vad tror du man söker då? En man eller en kvinna? Det är en kvinna! Och om man istället söker någon som är analytisk, självsäker, bra på siffror så är det i regel en man. Så man har stereotypiserat den här personen som man söker redan innan och det gör ju att en chefs bild av vad den vill ha kanske påverkar mer än vad de jobbsökandes faktiska kompetens påverkar vem som faktiskt blir anställd.

 

 

 

Exempel från min kompis, där en chef på sätt och vis redan hade bestämt kön, ålder, etnicitet. Det här var en man som ville tillsätta en tjänst inom IT och hon hade gett honom fyra personer. En man som var muslim, en kvinna i "barnfödarålder" och två andra med svenska namn. Mannen som var muslim valdes bort p.g.a. sitt namn och när chefen fick reda på att den tredje personen var en kvinna så bad han

Min vän att kolla upp hennes ålder, hennes familjesituation och varför hon är i Sverige, för att han menade att ”många från ’sådana länder’ kommer till Sverige för att skaffa familj.”

 

Det här var exemplet jag talade om innan om varför min kompis kände att rekrytering inte var något för henne, för när hon sedan gick till sin chef och berättade att det här hade hänt så fick hon höra att det var en stor kund. Som får vad han vill. Hon berättade då för personen att hon inte kunde göra detta, eftersom det var diskriminering. Men mannen som skulle rekrytera hittade andra anledningar till varför kvinnan inte skulle få jobbet, så hon fick det inte ändå.

 

Det är så orimligt att han får göra såhär. Han är en så stor kund, han betalar så mycket och jobbar på ett så stort företag, så de kan inte förlora honom och han får fortsätta att göra så.

 

Ett annat exempel som min kompis berättade om var en mansdominerad arbetsplats, där slutkandidaterna var en kvinna och en man. Min vän ansåg att mannen passade bättre in i teamet, men de får förstås välja själva. De valde kvinnan för att de ville ha ett mer jämställt team. Tre månader senare ville de inte ha henne p.g.a. "hon inte passar in." Det här är jätteproblematiskt: en arbetsplats vill ha en mer jämställd miljö – bli mer jämställda på pappret, ska vi säga – de anställer en kvinna, men de har inte gjort något med sin arbetsmiljö för att den här kvinnan ska trivas. Då blir det istället ”hon kan inte vara här, för hon passar inte in” och så fortsätter de att anställa män, för att kvinnor inte passar in. Så anställer de istället personer som är exakt som dem, och det är klart att det är lättare att jobba med personer som är exakt som en själv. Men frågan är hur bra det är för ett företag? Hur bra är det för deras kreativitet?  Kommer ni lösa problem på bästa sätt när alla tänker likadant? Förmodligen inte!

 

 

Vi människor är fördomsfulla. Det är så vår hjärna funkar och vi har bilder och stereotyper av olika sorters människor, för att hjärnan kategoriserar in människor i olika grupper. Vi har normer i samhället. Vi har t.ex. en stark vithetsnorm i Sverige och vi tänker då t.ex. att en vit person är mer kompetent, smartare och vi respekterar en vit person mer i vissa sammanhang. Vi har en väldigt stark smalhetsnorm, vilket gör att en smal människa kanske respekteras mer än en tjock människa gör. Konstiga föreställningar som är samhällsrådande.

Rekrytering ska vara fördomsfritt, men det är inte det. Även teknik – AI – är fördomsfullt eftersom det är skapat av människor med fördomar. Det här är något man jobbar mycket med just nu i Sverige. Jämställdhetsmyndigheten har ett stort projekt nu om hur fördomsfullt AI är.

Vi kan inte komma ifrån fördomar, men då måste man vara medveten om sina fördomar. Vi måste också vara medvetna om hur olika faktorer påverkar vår bedömning. T.ex. att man kanske är mer negativt inställd till en intervju om man är hungrig. Är man en morgonmänniska så kanske man är mer positivt inställt till de man intervjuar på morgonen än på eftermiddagen och det här är saker vi måste vara medvetna om. Att t.ex. färg på kläder påverkar. En person som har vita kläder känns mer oskuldsfull. En som har röda kläder känns mer out there, lite edgy och vågar ta för sig. Jag tror att rött är den mest fördomsfulla färgen. Vi har mest tankar om människor i röda kläder.

 

Det är också så att domar är olika beroende på vilken tid på veckan det är. Beroende på vilken tid på veckan eller dygnet det är så får man mildare domar, jämfört med andra tider. Vi påverkas så mycket av yttre faktorer och om man är medveten om det så kan man också hantera det bättre. Det är så himla viktigt att vara normkritisk och en person som jobbar inom rekrytering måste ju vara utbildad inom det här. Det är något vi kan slänga ut till alla er som jobbar med rekrytering där ute! När ni ska kontakta rekryteringsfirmor, fråga om de är utbildade kring normer, fördomar, strukturer o.s.v. Viktigt!

 

En sak som jag har tänkt på och som jag har läst mycket om hos företag som jobbar med mångfald, det är att en ny person som anställs ska komplettera gruppen. Detta är något man pratar om, men om man faktiskt tänker på vad man säger där – att en ny person ska komplettera gruppen – så vill man ju komplettera med ålder, kanske etnicitet eller bakgrund, man kanske vill ha något som har bott i något annat land eller någon som har utsatts för rasism för att förstå hur man kan undvika rasistiska perspektiv. Om man jobbar med tekniska grejer kan det vara jättebra att ha en person som har en funktionsnedsättning. En rullstolsburen persons perspektiv kan vara jätteviktigt när man jobbar med teknisk utrustning, t.ex. Vi måste bredda vad det betyder att komplettera en grupp. Klart vi ska komplettera med kunskaper, insikter och erfarenheter som vi själva inte har. Inte ta in en person som har samma som oss för att det ”funkar med oss” och ”vi har rätt kompetens, så då kan vi ta in en person som har samma kompetens som också kan klara det här jobbet.” Fast är det det vi vill? Eller vill vi bredda vad det är vi kan göra?

 

Dessa saker jag nu har pratat om, det är sånt som påverkar rekrytering. Det påverkar hur sammansättningen blir på ett företag. Men om man kollar på hela arbetsmarknaden, så räd et som sagt väldigt könssegregerat. Kvinnor jobbar med vissa yrken och män med andra yrken. Våra fördomar bygger ju också någonstans på en verklighet. Alltså att vi har sett många män jobba med byggnadsgrejer, vi har sett många kvinnor jobba i vårdyrken. För barn som växer upp blir detta någon slags verklighet. Det är fakta att kvinnor jobbar mer med vårdyrken, men kvinnor måste inte göra det. Här måste vi bredda barns perspektiv Utbildningar måste locka alla och här ligger ett stort ansvar hos SYO-konsulenter, t.ex.  Jag vet många inom tekniska yrken som, när de ville välja tekniska yrken på gymnasiet, mötte motstånd av SYO-konsulenten som frågade om de inte skulle välja natur istället. Flickor alltså.

 

Där finns ett så stort ansvar för vuxenvärlden, att ge barn alla möjligheter istället för att redan staka ut deras väg innan de själva har börjat gå den vägen.  Det är också något, att man breddar lekar för barn. Vilka lekar är tillgängliga? Får alla vara med på alla sorters lekar? Där kan vi nu se att kodning är något som barn gör tidigt, redan på förskolan på enkla vis. Det är något som alla gör och det känns som att IT-världen – kanske? – kan bli mycket mer jämställd för att man redan nu börjar hos små barn och visar att det är något som alla kan göra. Inte bara något som killar gör.

Det är viktigare att personen kompletterar gruppen, än att den passar bra.

Vad kan du som lyssnar göra i relation till rekrytering? Om du är chef, se till att din HR-personal är utbildad så att de kan ha ett normkritiskt perspektiv på rekryteringen. Om ni använder er av extern rekrytering, se till att ni har en rekryteringsbyrå som är utbildad i dessa frågor. Om du är rekryteringspersonal, prata med din chef. Be om att få bli mer utbildad! Prata om de positiva effekterna med att ha en större mångfald och att du vill ha mer kunskap kring detta. Om du söker jobb, fråga gärna arbetsgivaren hur de jobbar med dessa frågor Har de ett aktivt jämställdhetsarbete? Hur jobbar de med det i sin rekrytering?

 

Något annat som rör rekrytering och som i allra högsta grad är en jämställdhetsfråga, det är kvotering, vilket har blivit extremt kontroversiellt. Men det är väldigt spännande att diskutera och det här kommer jag ägna ett helt avsnitt till. Det blir kul! Missa inte det!

Föregående
Föregående

Aktivt jämställdhetsarbete

Nästa
Nästa

Sexism